top of page

Slapeloosheid zit vaak tussen je oren


Ga eens voor jezelf na. Slaap je gemakkelijker en beter op vrijdag en zaterdag dan door de weeks? Hoe zou dit komen denk je?Moeten, moeten en moeten

Veel mensen moeten continu iets van zichzelf, of denken dat ze iets moeten. Siegel, R.D. (2010) geeft hiervoor een verklaring vanuit het perspectief van Mindfulness: in ons dagelijks leven "moeten" we steeds meer van onszelf en wordt onze tijdsindeling vaker bepaald door anderen dan dat we hier zelf bewuste keuzes in maken. Dit heeft voor het slapen gaan het effect van de roze olifant. Als je wordt gevraagd om niet te denken aan een roze olifant is het heel lastig om juist niet aan deze olifant te denken!

Zo werkt dat ook met het inslapen. Op het moment dat we willen inslapen, vinden we vaak van onszelf dat we nu moeten slapen zodat we precies 7,5 uur of 8 uur slaap kunnen hebben voordat de wekker gaat. Met als resultaat dat dit juist niet lukt en je ligt te tobben en woelen. Hoe is dit op de vrijdagen of zaterdagen? Op de vrijdag en zaterdag ligt er vaak minder druk op het in slaap moeten vallen. Juist dit zorgt voor beter slapen.


Time management

Helaas zitten er maar 7 dagen in de week en 24 uur in een dag waarvan je dus ook een aardig deel slaapt. De kans is groot dat je door alles wat je in je leven wilt het vaak een uitdaging is om alle ballen hoog te houden: de perfecte partner zijn, carrière maken, een druk sociaal leven, leuke dingen ondernemen, jezelf ontwikkelen en nog veel meer.

Time management gaat naast het indelen en invullen van jouw tijd ook over bewustwording van prioriteiten en mogelijkheden. Daarnaast speelt assertiviteit en nee leren zeggen ook een belangrijke rol bij het afbakenen en invullen van jouw tijd.


Ontspanning

Vele mensen vallen makkelijk in slaap als ze in de trein zitten of in de auto. Wat zorgt ervoor dat je dit gemakkelijk af gaat terwijl dit moeilijker gaat als je in je bed ligt? Het toverwoord is ontspanning.


Ontspanning is nodig om te kunnen slapen. Door ontspanning wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt in het lichaam waardoor je in slaap valt. Stress en spanning zorgen ervoor dat er te veel activiteit is waardoor de aanmaak van melatonine geremd wordt. Verschillende vormen van meditatie, ademhalingstechnieken en minder gebruik van computer en telefoon 's avonds brengen ontspanning.


Ik ben benieuwd wat voor jou de grootste oorzaak is van niet goed slapen. Je kunt dit delen in het commentaarveld hieronder.


Groeten,


Derek

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page