top of page

Angst en het coronavirus. Hoe ga jij hiermee om? 🦠

Met de komst van het coronavirus maakt een toenemende angst zich van veel mensen meester. Het doel van dit korte artikel is om je bewust te maken of jouw energie gaat naar dingen die je kunt beïnvloeden of niet.Angst dat jij misschien zelf, of een kwetsbare partner of ouder, dit virus krijgt en wellicht komt te overlijden. Angst dat er geen eten of wc-papier meer te koop is in de supermarkten. Angst dat ons zorgsysteem de vraag naar zorg niet aankan en keuzes gemaakt moeten worden wie wel of niet te behandelen. Je kan geen tv aanzetten of nieuwssite openen of je leest over de impact van het coronavirus. Hoe je er ook mee om gaat of welke mening je er ook over hebt, je flexibiliteit wordt in deze periode flink op de proef gesteld. Hoe is het met jouw emoties, stress en of piekergedachten? Kijk eens naar deze cirkels:Cirkel van betrokkenheid

Zaken die zich in de cirkel van betrokkenheid bevinden zijn zaken waar je geen invloed op hebt. Als je je veel bezig houdt met zaken die zich hier afspelen zorgt dat ervoor dat je de neiging hebt om veel te piekeren. Piekergedachten die leiden tot angst en stress; je hebt op de zaken waar je over piekert namelijk geen invloed en ze leiden tot negatieve gedachten. Je verliest kostbare energie.Cirkel van invloed

In de cirkel van invloed daarentegen bevinden zich zaken (het woord zegt het al) waar je wel invloed op uit kunt oefenen. Als je aan deze dingen je tijd en aandacht geeft heb je de touwtjes in handen en zit je, metaforisch gezien, achter het stuur van de bus van je leven. Bezig zijn met dingen waar je invloed op hebt geeft energie en brengt positiviteit met zich mee. Ongeacht de omstandigheden.

Je snapt het vast al; hoe minder je je bezig houdt met zaken uit de cirkel van betrokkenheid en hoe meer je je bezig houdt met zaken uit de cirkel van beïnvloeding hoe groter het positieve effect op je stressniveau en gezondheid.


Hoe is dat bij jou?

Wanneer je kijkt naar alles wat er nu gebeurt rondom het coronavirus. Welke emoties, gevoelens of gedachten heb je hier dan bij? Waar gaat jouw energie naar toe? Zit dit in jouw cirkel van invloed of heb je hier juist geen invloed op (en zit dit in jouw cirkel van betrokkenheid?).


Waar kies jij voor en waar ligt jouw grootste uitdaging op dit moment?

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page