top of page

Energie-gevende voeding

Brein kent geen ja of nee

Energie-gevende voeding hoeft niet lastig te zijn. In dit artikel lees je de drie simpele basisregels en onze 'mix and match' om makkelijk je ontbijt, lunch en tussendoortjes energie-gevend samen te stellen. 

Regel 1

Kies zoveel mogelijk voor pure en onbewerkte voedingsmiddelen. 

Hierin zitten alle belangrijke voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen en andere essentiële stoffen voor een optimale energie productie. Bewerkte producten (gedroogd, verhit, geplet en vermalen) bevatten weinig van deze voedingstoffen. Als je hier veel van eet verbruik je je voorraden en heb je minder over om nog genoeg energie te produceren. 

Regel 2

Varieer en gebruik zoveel mogelijk producten uit het seizoen. 

Het is bijna onmogelijk om elke dag echt alle voeding stoffen binnen te krijgen voor een optimale energieproductie. Daarom is het goed om gevarieerd te eten. Wat je vandaag niet lukt om binnen te krijgen, krijg je morgen binnen en omgekeerd. Als je eet wat in het seizoen is (meestal zijn dit bijvoorbeeld de groenten die in de reclame, bonus of aanbieding zijn) eet je automatisch meer gevarieerd. 

Regel 3

Eet bewust en met mate. Alles dat eetbaar is kan je lichaam goed verwerken. Het maakt wel uit wanneer je iets eet en in welke hoeveelheden. 1 koekje heeft misschien voor jou weinig effect op je hoeveelheid energie. Maar een hele rol, of elke dag een hele rol is een echte energie vreter. Daarom is het goed om de 80 - 20% verdeling aan te houden. 

80% energie gevende voeding - 20% energie vretende voeding. Dan hoef je niks te laten staan en zorg je ervoor dat je genoeg voedingsmiddelen eet voor voldoende energie. Als je er voor kunt zorgen dat de dingen die je uit gewoonte eet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontbijt of lunch, aaltijden die je waarschijnlijk altijd vanuit gewoonte eet. Wanneer deze energie-gevend zijn dan kom je snel aan die 80%!

Brein kent geen ja of nee
Brein kent geen ja of nee
Brein kent geen ja of nee

In de mix and match kun je makkelijk inspiratie opdoen om een energiek ontbijt, lunch of tussendoortje samen te stellen uit energie-gevende voedingsmiddelen. Hierdoor kun je ontdekken wat jou energie geeft en wat je lekker vind!

Vitaal energiek 

in 30 dagen 

Resultaat met het wensmodel
Uit je comfort zone
80 - 20 regel
Het effect van water
Hoe hou je het vol?
bottom of page